Paketerad Våtmark i VA-projekt renar biologiskt

större VA-anläggning med Bioreningsverk i ett VA-projekt i Skåne.

Av Redaktionen Stordåhd | Publicerad i webbtidningen InfraStruktur måndag 2 september 2024 kl. 10:35

Med seriekopplade bioreningsverk kan kommunala VA-bolag, byggföretag och enskilda fastighetsägare ordna vattenreningen med hög miljöprofil i VA-projekt av olika storlekar. I ACT Bioreningsverk använder Alnarp Cleanwater Technology naturliga processer med mikroorganismer och vattenväxter för att rena avloppsvatten.

Biologiskt reningsverk med växter och mikroorganismer

Alnarp Cleanwater har utvecklat ett innovativt bioreningsverk som renar avloppsvatten från fosfor, kväve, bakterier, hormoner och andra ämnen. Reningen sker helt biologiskt utan kemikalier och processen kan liknas vid den rening som sker i en naturlig våtmark.

– Vårt system är som en två mil lång skogsbäck, med mikroorganismer, syrerika och syrefattiga zoner med mikroorganismer och annat biologiskt material,förklarar Lars Hultman som är vd på Alnarp Cleanwater.

I ACT Bioreningsverk sker reningen i upp till tre steg. I ProACT bryts slammet ner till en koncentrerad vätska genom en rötningsprocess i stället för att avskiljas och därmed undviks regelbundna slamtömningar. Men systemet fungerar även med traditionell trekammarbrunn.

Vattnet pumpas därefter till InterACT, som är verkets huvudsteg. Det innehåller bioblock, en uppsättning svenska vattenväxter och en stor mängd mikroorganismer. Bioblock består av sammansatta nätrör där vattenväxterna rotar sig.

Bioblocken och växternas rotsystem ger en stor yta där mikroorganismerna trivs och livnär sig på ämnena i avloppsvattnet. Växternas rötter utsöndrar även enzymer som bidrar till nedbrytningen av hormoner och läkemedelsrester.
Där det krävs hög skyddsnivå kan en ReACT för fosforreduktion kopplas på som slutsteg. I den leds vattnet genom det kalkrika materialet Polonite som fångar upp fosfor. När Polniten är mättad byts den ut och kan användas som gödningsmedel på åkrar. Då skapas ett lokalt kretslopp av det ändliga grundämnet fosfor.

En anläggning för mindre VA-projekt

 

– Vi har tagit fram en lösning för kommunala VA-bolag, byggföretag och enskilda fastighetsägare i områden där det är svårt eller dyrt att koppla på det kommunala VA-nätet. Vår lösning gör även att fastighetsägare kan slippa dyra anslutningsavgifter, påpekar Lars Hultman.
Ett ACT Bioreningsverk är i grundutförandet dimensionerat för ett till två hushåll. Är det fler hushåll finns möjlighet att parallellkoppla flera anläggningar. Till exempel om en kommun har ett mindre område långt från VA-nätet.

Lägre investering
Ett annat exempel är ett område i Kråkeryd söder om Ödeshög, där 39 tomter säljs efter hand.
– I stället för att bygga ett större reningsverk för hela området valde områdets ägare att anlägga ett ACT Bioreningsverk till varje fastighet, efter hand som tomterna bebyggdes. På så sätt blev investeringen mindre och kunde spridas ut över tid, berättar Lars Hultman.

På ytan är det svårt att se att ACT Bioreningsverk är ett avlopp. Växterna är ett trevligt inslag på tomten och det finns exempel på att grodor och salamandrar trivs bland växter och vatten.
– Även fastigheter som ligger utanför stadsplanerade områden ska kunna hålla högsta miljöprofil och ha en långsiktig lösning för vattenrening. Med ACT Bioreningsverk ger vi marknaden den möjligheten, både för nuvarande och kommande generationer, understryker Lars Hultman.

Dela denna post:
Facebook
LinkedIn

Upptäck fler intressanta poster