Clara svarar och förklarar – Jul med Bioreningsverk

I serien “Clara svarar och förklarar” frågar vi vår produktchef om särskilda situationer och vanliga frågetecken.
20231206_114342-scaled_optimerad
Clara Hermansson arbetar på Alnarp Cleanwater.
ett fint snötäckt ACT Bioreningsverk
Bioreningsverk i vinterskrud. vackert med snö.

Hej Clara!

Idag är det vinter över hela vårt land. Minusgrader med eller utan snötäcke och många planerar inför jul och nyår. En del ska åka bort medan andra bjuder hem släkt och vänner. Hur fungerar våra bioreningsverk under tider med hastigt ändrade användarantal? Om man till exempel har släkten hemma på julfirande och går från två personer till 15 vuxna och barn. Borde några då gå ut och kissa i buskarna?

– Bioreningsverket bygger på naturliga reningsprocesser, mikroorganismerna reagerar snabbt på ökad mängd näring i vattnet och ”äter” av det som finns att tillgå. Dessutom är våtvolymen så stor att de får god tid på sig att ta hand om det inkommande avloppsvattnet. Det är därför inga problem att man tillfälligt är många i hushållet, varken på jul eller midsommar!

Något annat många funderar på är fett i avloppet. Funkar det att hälla ut julskinkans spad i vasken eller vad ska man göra med det?

Man ska alltid vara försiktig med att hälla i för mycket fett i sitt avlopp, om det vill sig illa så kan det byggas på fettlager i rören så att de kleggar igen. Ett tips är att låta stekpannan svalna lite och torka av fett med lite hushållspapper och slänga i matavfallet där fettet sedan kan bli biogas (beroende på vilken kommun man bor i). Det kan vara svårare med spadet från julskinkan, men man kan låta spadet svalna och fiska upp det fett som stelnar i ytan. Skulle en del fett komma ut i bioreningsverket så är det ingen fara, mikroorganismerna tar hand om det, även om det tar längre tid att bryta ner fett än annat mer lättillgängligt organiskt material.

Om systemet larmar lördagen den 23 och slutar fungera vad gör jag då?

Oavsett om du har larm på systemet den 23 december eller en annan dag så börja med att titta på vad larmkoden betyder i installationsmanualen. Den hittar du på vår hemsida om du inte har den utskriven hemma. Du kan också fråga Cleo (Alnarps chatbot på webbsidan) som kan hela installationsmanualen utantill.

Förresten – hur funkar det med alla snapsar? Är alkohol dåligt för bioreningsverket?

Halten alkohol i urinen är väldigt låg, och den späds dessutom ut av allt vatten som förbrukas i hushållet, så det är försumbart. Alkohol är dessutom nedbrytningsbart så det är inget problem för mikroorganismerna att ta hand om.

Dela denna post:
Facebook
LinkedIn

Upptäck fler intressanta poster