Vattenbrist redan i vår

 
På många håll i världen har man sedan länge kämpat med vattenbrist och fått anpassa sig efter naturens begränsningar. I Sverige har vi hittills varit förskonade från detta, men senaste året har även vi på flera håll haft vattenbrist och tyvärr lär det bli värre.
 
Vi har tidigare skrivit om vattenbristen i sydöstra Sverige, men nu visar det sig att även andra delar av Sverige kan drabbas av vattenbrist – och detta på lång sikt. Om detta rapporterade SVT igår.
 
Enligt Kenneth M Persson, forskningschef på Sydvattens FoU-verksamhet är vi inte långt ifrån att få ett långvarigt problem med vattenbrist:
– Jag tror inte alls att det är långt borta, tyvärr. Torrperioden har bara varit i 1,5 år ungefär, och vi kan redan se stora konsekvenser på Öland och Gotland. Så om man tänker att det regnar för lite i ett år till så kan det bli konsekvenser.
 
Det är som sagt inte bara Öland och Gotland som kommer att drabbas:
– Vi kan se redan nu att grundvattennivåerna även i norra Sverige är lägre än vanligt, säger Bo Thunholm, expert på grundvattenmätningar på Sveriges geologiska undersökningar (SGU).
 
Oavsett var i landet man bor så märks redan nu vattenbristen av för lantbrukare och de som har egen brunn. Vi kommer sannolikt att behöva ändra våra vanor gällande vattenförbrukning – duscha kortare och köra fulla tvättmaskiner. Vikten av att skydda de vatten vi har kan inte nog poängteras! För vattenbesparingstips läs artikeln på SVT.
 

Alnarp Cleanwater