Kretslopp lika viktigt som rening

Biologisk rening ger förutsättningar till både rening & kretslopp

Att klara reningskraven är viktigt, men att också klara kraven på kretslopp – är nästan ännu viktigare. De lösningar som vi väljer för framtiden måste verkligen vara både hållbara och miljövänliga.

Vi på Alnarp Cleanwater Technology (ACT) är stolta över vårt biologiska system för rening av enskilda avlopp – ACT Natural – som både klarar hög skyddsnivå och som samtidigt ger möjlighet till 90% fosforåtervinning. Tack vare att vi slipper fällningskemikalier är reningen både naturlig och hållbar. Kalciumsilikatet som vi använder som efterpolering adsorberar fosfatjonerna ytligt kring kalkgranulerna. När kalkmaterialet är mättat kan det användas som gödningsmedel på åkermark och till skillnad från kemfällning är det lättlösligt, växttillgängligt fosfor.

Med tanke på den ”Peak Phosphorus” som forskare runt om i världen förutspår kommer att inträffa redan under detta sekel kan vi inte vänta med att hitta möjligheter till snabb fosforåtervinning.
I ett tidigare nyhetsbrev har vi berättat om hur vi aktivt har propagerat för den viktiga fosforåtervinningen – både på lokal nivå och centralt på Miljödepartementet. De finns två viktiga länkar i frågan som vi gärna tipsar om: http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/185688 ; http://www.avfallsverige.se/fileadmin/uploads/Rapporter/Utveckling/Rapporter_2012/U2012-03.pdf

Även i år har vi varit inbjudna till Regeringskansliet, närmare bestämt till Miljöteknikdagen. Där diskuterades bl.a. hur vi i Sverige får konsumenten att välja ”gröna” alternativ – en viktig fråga för Sverige som föregångsland vad gäller Miljöteknik.

ACT Natural runt om i landet
Hittills har ett 100-tal fastighetsägare runt om i Sverige valt vårt ACT Natural system. De kommuner där vi sökt och fått miljötillstånd är: Båstad, Gotland, Hammarö, Helsingborg, Hjo, Höganäs, Höör, Hörby, Kristianstad, Kungälv, Laholm, Lerum, Lindesberg, Linköping, Lund, Malmö, Norrtälje, Nybro, Nyköping, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svedala, Södertörns Miljö- och Hälsoskyddsförbund, Söderåsens Miljöförbund, Tierp, Ulricehamn, Uppsala, Vimmerby, Växjö, Ystad, Österlens Miljöförbund, Österåker

I de allra flesta av dessa kommuner finns det alltså möjlighet att se ett system i verkligheten. Kontakta oss gärna om ni är intresserade av en visning.

Läs hela nyhetsbrevet här.