Kyrkans avlopp ger näring till rabatten

Det var hästkrafterna som fick familjen Jarl-Strömberg att lämna lägenheten i centrala Helsingborg med sina tre barn. Drömmen om plats och fria ytor för hästar, motorcyklar och vilda barn kunde äntligen förverkligas när huset i Påarp blev deras 2004.

– Här fanns ytorna vi behövde. Just nu har vi två hästar och själv har jag en rejäl verkstad där jag kan skruva på våra veteranmotorcyklar.
När familjen flyttade hit bestod det enskilda avloppet av en trekammarbrunn där vattnet släpptes ut på åkern.
–Så gjorde ju alla förr men vi visste att det inte skulle bli godkänt av kommunen. En bekant berättade för oss om Alnarp Cleanwaters bioreningsverk, och vi blev nyfikna.

Ville slippa krångel

Nicklas och Lina åkte ner och träffade Susanne Gabrielson på företaget. Hon berättade om tekniken och demonstrerade en anläggning.
– Det enda vi visste innan var att vi ville slippa allt krångel med kemikalier, underhåll och slamtömningar. Därför blev valet ganska enkelt för oss.
Nicklas gillar att systemet är enkelt, lättarbetat och naturligt.
– Visst, den initiala kostnaden är lite högre än andra lösningar. Men de pengarna tjänar vi snabbt in och slipper dessutom massa arbete.
Alnarp Cleanwater förmedlade kontakten med en duktig grävare och Nicklas, som själv är gammal stensättare, skapade lite extra snygg miljö runt planteringen.
– Linas pappa är uppväxt på en gård här i trakten. Jag fick en aha-upplevelse när han beskrev hur deras avloppsvatten rann ut i en damm med massa växtlighet runtom. Vattnet var kristallklart och dom såg aldrig några avloppsrester.

Naturen bäst på att rena

– Det har fungerat perfekt; ingen lukt och inget krångel. Dessutom har vi både grodor och salamandrar här vid anläggningen – det hade vi aldrig haft om vattnet varit skitigt. Naturen är helt enkelt själv bäst på att rena, säger Nicklas.