Guddeby gård

Johannes Löndahl med familj driver Guddeby Gård i Ytterby. Mjölkgården med fyra anställda ligger i bedövande vackra omgivningar i Kungälvs kommun.
­ – Gården har 60 mjölkkor och 100 ungdjur. Vi sysslar även med försäljning av foder för lantbruket, berättar Johannes.

Behovet av nytt avloppssystem blev aktuellt för drygt tre år sedan. Johannes och hans hustru var då på väg att flytta från Lund upp till hans föräldrars gård.
– Mina föräldrar byggde ett hus åt oss på gården och avloppssystemet behövde klara både deras och vårt eget hushåll med fyra barn.

Ville få ner driftskostnaden

Själv var han intresserad av att få ner de löpande kostnaderna. En kommunal tjänsteman berättade om Alnarps system som ett av många alternativ. Vissa kommuner tillåter inte system som inte är godkända av Institutet för jordbruks- och miljöteknik.
– Alnarps lösning var däremot godkänd och det kändes bra med ett cirkulärt system. Det kräver ju ingen slamsugning och vi får användning av restmaterialet på våra egna marker.

I Alnarps system fick Johannes dessutom en lösning dimensionerad för två hushåll, detta till samma investeringskostnad som för ett.
– Det passade oss perfekt! På somrarna kommer mina syskon hit med sina familjer. Under några veckor lever då upp till 25 personer på gården och det går hur bra som helst.

Fungerar felfritt

Systemet har nu fungerat felfritt i tre år. Initialt hade man ett mindre problem som Alnarp snabbt fixade till. Sedan dess har Johannes själv skött om systemet. Att slippa skötselavtal är något han uppskattar.
– Men faktum är att vi knappt gör någonting. Systemet är oerhört lättskött och kontrollerbart. Blir något fel tänds en lampa. Det fungerar nästan för bra, skrattar Johannes som i början oroade sig för att rören skulle frysa.

– Första vintern var det, under mer än en månad, cirka 20 minus på nätterna och 15 minus på dagarna. Men rören frös aldrig, trots att de ligger ganska ytligt. Det är faktiskt enda gången jag har bekymrat mig, säger Johannes.