Helt slut på vatten i Kapstaden redan i april

Just nu är det en mycket svår vattenbrist i Kapstaden, Sydafrika. Detta på grund av två års torka med bara en tredjedel av den normala regnmängden.

Ransoneringar har införts och turister uppmanas att duscha i max två minuter. Trots åtgärder kan vattnet vara helt slut redan i april! Inom kort kommer vatten att vara hårdvaluta och rapporter finns om att kriminella gäng samlar på sig vatten för att sälja sedan när priserna skjuter i höjden. Vattnet kan bli hela 140 gånger dyrare än det är idag.

I takt med klimatförändringarna kommer vattenrelaterade problem att öka. Enligt Jens Berggren från Stockholm International Water Institute finns det förenklat tre problem med vatten – ”för mycket, för lite eller för smutsigt”. På vissa håll kommer klimatförändringarna betyda mer frekventa översvämningar och på andra håll ännu mer torka.

Berggren menar att problemen blir störst i områden där folk är vana vid att ha mycket vatten och sedan helt plötsligt måste anpassa sig till en betydligt lägre tillgång, det är svårt att ändra sina vanor och sin livsstil.

Klart är att vatten är ett livsviktigt, mycket värdefullt livsmedel som vi behöver bli bättre på att skydda.