Härma naturen!

Blogg / november 29, 2016

 
I naturen finns mängder av smarta processer. Dessa har haft många miljoner år på sig att utvecklas till att bli så effektiva som möjligt. Det finns inget i naturen som slösar energi, då skulle de försvinna till förmån för mer effektiva processer. Många teknikföretag gör som vi och använder sig av biomimetik för att utveckla nya produkter. Detta innebär att man imiterar naturen och lär av den för att skapa effektiva, hållbara produkter.
 
Ett exempel på biomimetik är hur byggföretag tittat på hur termitstackar är uppbyggda för att utveckla ventilationssystem. En termitstack håller värmen och luftas automatiskt. De byggen som har efterliknat termiternas konstruktion behöver inte ha någon luftkonditionering utan de sköter sig själva!
 
Andra exempel på konstruktioner som utvecklats genom att härma naturen är:

  • Starka, lätta och elastiska nät genom att härma spindlar
  • Isoleringsmaterial som hämtat inspiration från isbjörnens päls.
  • Robotar som kan gå på väggar genom imitation av geckoödlans struktur i fötterna.
  • Just nu tittar man på lotusblad vars knottriga struktur gör så att inte ens lim fäster. Denna funktion vill man använda till bland annat fasadfärg.

Biologisk avloppsrening

Vi på Alnarp Cleanwater använder oss av naturens lösningar och låter mikroorganismer och växter göra jobbet åt oss i avloppsreningen – på samma sätt som naturen själv gjort i miljarder år.
Biomimetiken kommer definitivt fortsatt vara viktig inom teknikutveckling!